Papershop


IKEA heeft een nieuwigheidje. De Papershop.

Helemaal nieuw is het niet. In Delft en Barendrecht bestond het al even, sinds twee weken heeft ook de vestiging in Amersfoort deze afdeling en ook in de rest van Europa rolt het langzaam uit.

IKEA promoot deze nieuwe afdeling als iets voor papierliefhebbers. Met de leukste notitieblokjes in de meest serieuze vergaderingen, collages van papier in plaats van computerplaatjes en een grote bijdrage aan Post NL… Ik vind mezelf een papierliefhebber. Van deze papershop moest ik dus meer weten.

Het Zweedse ontwerp- en communicatiebureau Kollo verzorgde de inhoud van de Papershop: notitieboekjes, schriften, verschillende soorten papier en andere cadeauverpakkingen, dozen, etiketten en labels, notitieblokjes, paperclips etc. Alles is te koop in diverse stijlen. Ga je voor cartoonesk of liever historisch getint? Vooral de combinatie van een beperkt aantal felle en matte kleuren valt op. Ondanks de verschillende stijlen heeft de totale collectie daardoor een eenheid.

Wat is mis is behang. Woonwinkel plus papier is…

Kollo ontwierp ook de inrichting van de afdeling. En dat is even wennen. Papershop is geen kantoorboekhandel. Je kiest in eerste instantie niet voor het product maar voor de kleur, want daarop staat alles geordend. Zoek je een notitieboekje en weet je nog niet welke, dan loop je alle schappen langs. Zoek je allerlei bureauspullen in het blauw, dan is het blauwe vlak volledig tot je beschikking.

IKEA Papershop

Ik kon niet kiezen. Geen stijl en geen kleur. Dus ik zocht in de webwinkel (ook zo’n nieuwigheidje van IKEA) uit wat ik wilde hebben en maakte er een ratjetoe van. Al komt mijn voorkeur voor blauw toch duidelijk naar voren.

Dan toch nog even over de naam. Als we iets weten van IKEA zijn het de Zweedse (of daarop lijkende) namen. Waarom heet dit deel dan geen Papper Butik? Past is de bedrijfslogica, is onderscheidend van andere bedrijven en hadden we allemaal begrepen. Maar ik heb het niet voor het zeggen, zo lastig af en toe 😉

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *