EUtopia


Dit jaar vieren we in Utrecht de Vrede van Utrecht. De eerste vrede die op papier werd gesloten in plaats van op het slagveld. Voor Nederland het einde van de Gouden Eeuw, als onze welvaart lag al op het slagveld. Voor Europa natuurlijk een fijne stap in de goede richting.

Dat gebeurde precies 300 jaar gelden en iedereen was het al vergeten, maar in Utrecht gebeurt dit jaar veel op cultureel gebied. Wij vieren de vrede.

In dat kader bezocht ik vandaag EUtopia. Een installatie die is opgezet in het Zijdebalentheater in Utrecht. Het verhaalt over de negatieve kanten van het Europese velden, de rafelranden van onze maatschappij en hoop richting de toekomst.

Ik werd er sip van. Het geeft een eerlijk beeld van de negatieve kant, maar doordat de positieve kant mist is het evenwicht zoek. De oorsprong van de democratie, de mooie architectuur, geweldige natuurgebieden en cultureel erfgoed mist. Daardoor is het lastig door te kijken naar de hoop, maar dat er ook veel mis is het in mooie Europa is na een wandeling door het huis erg duidelijk.

Vrede van Utrecht - EUtopiaVrede van Utrecht - EUtopiaVrede van Utrecht - EUtopiaVrede van Utrecht - EUtopiaVrede van Utrecht - EUtopia

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *