Boom(pje) in huis


Als ruimtelijk element

Ik ben groot voorstander van planten in huis. Niet alleen omdat het gezond is als je verse zuurstof laat maken waar je het nodig hebt (vooral in modern geïsoleerde woningen), maar met name vanwege het effect op de ruimte. De kleur en de vorm laten een interieur in beweging komen. Een plant vult een lege ruimte op of kan functies van elkaar scheiden. Je kamer wordt knusser.

Boom1

Welke plant je aanschaft is afhankelijk van de ruimte, het licht en de luchtvochtigheid. Maar ook van de mode.

Boom2

Op z’n retour

Parapluplant, Monstera en Vrouwentongen zijn jarenlang bestempeld als “ouderwets”. Zij stonden jaren geleden in woonkamers, bloemenwinkels en etalages, maar verdwenen uit beeld en kregen een stoffig imago. De planten pasten in de interieurs uit de jaren ’70 en begin jaren ’80 vanwege hun vorm. Denk bijvoorbeeld aan een lange bak vrouwentongen rond de zitkuil of de parapluplant in een modderige glazen bak in de vensterbank.

 

Net als de cactus maken zijn echter hun rentree.

Hoe dat komt? Nou ja… doordat de kamerplanten weer terug kwamen op de beurzen en op interieurblogs waarschijnlijk. Maar ook dat heeft een reden. In een maatschappij die steeds duurzamer wordt, steeds milieubewuster denkt, is het raar als we de natuur buiten ons huis sluiten.

1

In de woontrends

De trends van nu en de daarbij passende kamerplant.

Connect the story – Je interieur gaat over jou. Met een eenvoudige, rustige basis vertel jij je verhaal door de spullen die je in de ruimte zet. Je huis vertelt je verhaal. Hangplanten kunnen al die losse verhalen met elkaar verbinden, maar je kunt ook kiezen voor planten met een eigen betekenis of functie met meer verhalen toe te voegen. Denk dat bv aan Aloë Vera of Vrouwenmantel in een boeket.

More is more – Hoe meer, hoe beter. Vormen, felle kleuren en materialen wisselen elkaar energiek af. Een combinatie van verschillende cactussen (er zijn meer van 1500 soorten) of een verzameling planten in opvallende kleuren past hier perfect bij.

Jungle Fever – Groen in de kamer. Als kleur op de muur, in je meubels en van je decoratie. Met een print op je behang, gordijnen en ander textiel of zelfs op je servetten. De planten die hierbij passen zijn groot en staan solo in de kamer. Aan de rand om een functie te markeren of juist midden in als klein kamerscherm. Denk aan een Monstera of Bananenplant.

2

Meer inspiratie vind je op mijn Pinterestboard Go Green!

 

Beelden via

  1. & 2. Eigen foto’s. 3. Tuinen.nl. 4. Apartment Therapy. 5. Honest Studio. 6. Trust your Blood.

Bewaren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *