1 ruimte, 3 functies


Ik woon op 22m2. Om de badkamer staat een muur, maar alle andere onderdelen van een huis komen samen in één ruimte. De gang, keuken, slaapkamer en woon-/eetkamer smelten in elkaar. Dat heeft als voordeel dat ik mijn laatste kopje thee van de dag kan zetten vanuit bed en daarna zelfs mijn tanden kan poetsen zonder met mijn voeten op de koude vloer te staan. Een nadeel is dat de onderdelen, of functies, niet afgebakend zijn. Het is daardoor al snel een rommelige smeltkroes. Dat kun je gezellig vinden, maar je kunt ook de voorkeur geven aan iets meer duiding.
Maar hoe creëren je het onderscheid op een kleine ruimte? Of in een grote loftwoning? Als je geen wanden kan, mag of wilt plaatsen. Daar zijn gelukkig allerlei dingen voor te verzinnen.
Luchtige gordijnen kunnen twee functies van elkaar scheiden zonder dat de ruimte ineens heel klein voelt. Ga dan niet voor zware of dichte gordijnen (zoals in een ziekenhuis) of voor vitrage, maar kies in-betweens. Doorschijnend, neemt weinig plek in en geeft een ruimtelijk gevoel. Welke kleur je kiest is natuurlijk afhankelijk van je inrichting. Je hoeft niet voor wit te kiezen!
Een zwaardere variant van een gordijn is een kamerscherm (of roomdivider). Of eigenlijk is het andersom. Het kamerscherm staat daar waar geen muur past of waar de muur flexibel moet zijn. Een gordijn is een lichtere variant daarvan. Als je voor een kamerscherm gaat, kies er dan een die in de stijl van je kamer past en niet te hoog is. Te hoog geeft het opgesloten gevoel van een muur.
Een heel praktisch kamerscherm is natuurlijk een kast. Hou het dan praktisch door te kiezen voor een kast die aan twee kanten te gebruiken is of waarvan de dichte achterkant bekleed wordt met een prikbord of magneetverf. Wil je dat niet? Werk de achterkant dan in ieder geval af! Behang en dubbelzijdig tape zijn een gouden koppel!
Een vrolijke manier om verschillende functies aan te geven is het werken met vlakken in kleuren. Dat kan door vloerkleden. Zoals onder een eettafel, dan zijn je tafel en stoelen ineens een groep op een eiland, maar het kan ook door figuren op de muur of een gekleurd plafond. Werk dan met grote kleurvakken in felle kleuren of met kleinere figuren in verschillende tinten van dezelfde kleur.
Ik koos zelf voor een laag muurtje tussen de keuken en het bed en een hoge kast tussen het bed en de leeftafel. De eenheid hield ik door een lange muur in een kleur te verven. Mosgroen houdt mijn huis bij elkaar, terwijl de functies toch duidelijk apart zijn.
1 kamer, 3 functies - kast
1 kamer, 3 functies - kamerscherm
1 kamer, 3 functies - colorblocking
Afbeeldingen van Pinterest

Bewaren

Bewaren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *