Visueel Verslagleggen


Visueel Leiderschap

Vanuit mijn dagelijkse werk als projectleider Openbare Ruimte startte ik drie weken geleden met de opleiding Visueel Leiderschap van De Betekenaar. De essentie is dat ik leer om op een visuele manier verschillende onderdelen weer te geven die ik tegenkom in mijn werk. Dat loopt uiteen van rapporteren aan de opdrachtgever tot het stroomlijnen van processen en het voorzitten en verslaan van vergaderingen tegelijkertijd.

Visueel Verslagleggen

Visueel Verslagleggen

De eerste opleidingsdag ging over visueel verslagleggen. Dus eigenlijk over tekenen wat er wordt gezegd. Bij een lezing of een podcast, of in een vergadering. Dat laatste blijft nog een beetje lastig omdat ik meerdere rollen vervul op dat moment. Ik krabbel wat en werk het later uit tot een visueel verslag op 1 velletje. Maar ook mijn takenlijstjes zijn nu getekend en tijdens het kijken van een film zit ik te tekenen.

Beter Luisteren

Nu luister in mijn podcasts meestal in de auto, maar ik merk dat het een voordeel is om ze terug te luisteren en dan wel te kunnen tekenen. Vooral als het onderwerp ingewikkeld is, weet ik dan al waar het over gaat en kan ik sneller komen tot de essentie. Door het dubbel luisteren én tekenen onthoud ik wat er is gezegd en haal ik de kennis snel weer boven als ik de tekening zie. De podcasts van Frank Watching zijn daarom nu favoriet!

Visueel Verslagleggen

Oefenen

Ik merk dat ik nog veel moet (of wil) oefenen. De verslagen van films zijn direct raak, soms die van lezingen ook. Podcasts luister ik dus twee keer, maar teken ik wel in een. Gespreksverslagen zijn het lastigste, dan merk ik twijfel over de lijnen bij mezelf. Tijdens mijn laatste offertegesprek voor een kleur- en inrichtingsadvies heb ik het natuurlijk wel geprobeerd.

Mijn tekeningen, behalve die met vertrouwelijke informatie, deel ik trouwens via instagram en twitter!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *