Tiny Living in Nederland


Way back, in september, hoorde ik Tineke Lupi van Platform 31 praten over Tiny Living. Ik maakte aantekeningen ‘on the spot’ maar deed daar nog niks mee. Terwijl zij echt wel leuke dingen vertelde.

 

Ik luisterde als planoloog en als interieurontwerper. Het was weer een moment waarop de logische combinatie van die twee werkvelden werd bevestigd.

Tiny Living in Nederland - the Joy of Coming Home

Tineke vertelde dat de afgelopen jaren, decennia, de woonvraag is veranderd. De flexibilisering van de samenleving – op gebied van werk, sport, sociaal contact- vraagt ook een flexibilisering van onze woningen. Onze vraag wordt anders en de markt speelt daarop in. Steeds meer starters starten alleen en stellen blijven langer met z’n tweeën. Dat vraagt andere woningen en andere hypotheken. Het uitgangspunt is niet meer dat we halverwege onze twenty’s het huis met tuin kopen en steeds meer gaan verdienen. Zo’n 10 jaar later verdienen we ineens minder, maar tot die tijd willen we graag comfortabel wonen in een hip stadscentrum.

 

Een ander aspect dat meespeelt is dat we zelf willen beslissen hoe we wonen. Huren? Met al dat niet mogen schilderen en precies zo opleverde als je het kreeg, terwijl je vooraf al weet dat dát nooit zal lukken omdat je van plan bent er te gaan wonen?

De keus valt steeds vaker op collectief particulier opdrachtgeverschap of de aankoop van kleinere huizen op hippe locaties.

 

Als je er over nadenkt gaat de trend over het slim gebruik maken van de leukste ruimten en de mogelijkheden. Wonen zoals IKEA werkt. Het gaat over slim ontwerpen, gebruiksgemak voorop –en esthetiek volgt gelukkig steeds sneller!- en bewust van natuur en portemonnee.

 

Ik hoor je denken: “maar Tiny Living gaat toch over een hutje op de hei en klimaatneutraal je eigen groenten kweken?” In Amerika zijn het de hippies van nu. In Nederland hoort de vraag om kleine woonruimte bij de toegenomen vraag –in aantallen en lengte- om in het centrum van een stad te wonen. Daarom is de combinatie met tijdelijk opvullen van leegstaande panden een oplossing voor 2 problemen.

Tiny Living in Nederland - the Joy of Coming Home

Het NRC publiceerde begin januari trouwens een artikel over klein wonen in Nederland. Helaas is dat wel gericht op de alternatieve kant, maar dat maakt het niet minder interessant.

 

Beeld via: 1&2&3. Outside Desings. 4. Domino. (volgende keer heb ik meer Nederlands materiaal!)

Bewaren

Bewaren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *