Thuis in een nieuw huis, de tricks


Enkele weken geleden kregen we de sleutel van ons eerste nieuwe huis. Een thuis voor de 3 weekenden per maand dat de kinderen bij ons zijn, ons weekendthuis. Toch voelt elke keer dat ik de voordeur open doe op vrijdag, vlak voordat 2 jongens op me afrennen, als thuis komen. Ondanks de korte tijd, de weinige tijd die we daar zijn en de afstand vanaf mijn echte thuis.
Voel ik me dan zo snel ergens thuis? Nee hoor, dat heeft ook weleens jaren geduurd of is niet gekomen. Over een paar weken verhuis ik weer. Hoogste tijd dus om eens uit te zoeken wat er deze keer zo goed ging en welke tips ik mezelf -en jou- kan geven…

 

Maak een beeld
Vooraf hebben we een klein boekje gemaakt met sfeerbeelden voor elke kamer. Uit die beelden kwamen een paar “regels” voor de kleuren op de muren én van accessoires. Woonwinkelen ging daardoor snel en efficiënt. Alle aankomen zijn raak. Een rondje door een bouwmarkt ging snel doordat we werkten met een lijstje én een beeld. Door een woonwinkel ging het iets minder snel, doordat we alvast vooruit keken naar ons volgende huis.

sfeerbeelden vlissingen

Pak direct de dozen uit
En gooi alsnog weg.
Omdat het appartement een tweede thuis is voor ons, hadden we niet veel dozen om te verhuizen. Toch waren er een aantal spullen die we al langer in een opslag hadden staan en nu konden uitpakken.
Door de spullen direct een plek te geven of alsnog weg te gooien, is het huis gelijk opgeruimd. Dat geeft het gevoel dat alles en plekje heeft, maar het brengt vooral gezelligheid. Dat de plek van het vaasje nog geen wisselt, maakt niet uit. Het gaat er om dat je jezelf alvast het beeld geeft dat er gewoond wordt in het huis.

 

Wees selectief en creatief
De meubels die je hebt passen niet in je nieuwe huis. Het vraagt aanpassingen of rigoureuzer: weggooien of verkopen.
Wij hadden bijna alles nieuw nodig. Bij de aankoop van het huis namen we meubels over. Hoewel het allemaal leuk leek, hebben we meerendeel weggebracht omdat het toch niet paste. De wasmachine heb ik echter direct gebruikt om de hoezen van de bank en een stoel te wassen.
Die stoel is verplaatst naar de kinderkamer. Met een vrolijk kussen er op en een mand vol boeken er naast, wordt er nu uren in geschreven. De slaapbank staat in de woonkamer, klaar voor bankhangen en voor de mensen die het eind komen rijden. Met nieuwe kussens en een dekentje, is hij helemaal klaar voor een nieuw leven.
We kochten een nieuwe eettafel die wel perfect past in de ruimte en onze levensstijl. De perfecte stoelen vonden we niet, maar met wat krukjes om te tafel heen, is het net zo functioneel en flexibeler.

Eettafel Vlissingen Ikea Hema

Geen stress
We geven onszelf 1 weekend op al het kluswerk te doen. Veel te weinig tijd, maar het weekend daarna kwamen de jongens -na hun eerste week op school- voor het eerst thuis. Op dat moment moest er een thuis zijn met limonade, waar zij hun stapelbed in elkaar konden zetten.
De muren zijn niet perfect geverfd. Dat zou in ons echte thuis straks een probleem zijn, maar in ons weekendthuis halen we onze schouders op. De muur hebben we pas later behangen. Ieder weekend wordt het huis iets mooier en opgeruimder.
Het gewone leven gaat door. Ondanks een gekke verhuizing. Het hoeft niet perfect te zijn.

 

Ga op pad
Sinds we weten over de noodzaak om in Zeeland te wonen, hebben we meerdere plaatsen bekeken. Geproefd. Voor de aankoop van het appartement wisten we dus heel zeker dat Vlissingen onze tweede stad werd.
We huurden overnachtingen in de omgeving en trokken er op uit. Samen met de kinderen hebben we meerdere huizen bekeken en de knoop doorgehakt. We kozen niet het leukste appartement, maar wel degene die voorkomt dat we elk weekend aan het klussen zijn.
We kenden Vlissingen al voor we de sleutel kregen. En nu we kunnen zeggen dat het onze woonplaats is, loop ik met veel plezier een rondje door het centrum en over de boulevard. De mannen gaan liever naar het buurstrandje of het speelplein. We kennen onze weg, zoeken steeds een nieuwe en voelen ons thuis.

Strandcross Vlissingen

Maar wat ik mis…
…is tijd alleen in huis. Ik wil rommelen en mijn spullen laten slingeren. Zonder dat het verstrikt raakt in de racebaan van de kinderen.
…is visite om het huis vol trots aan te laten zien. Het is een hele reis voor iedereen, maar de eersten zijn geweest en het staat in agenda’s.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *