Stockholm Design Week & Furniture Fair


Daar ging ik dan. Niet voor het eerst in mijn eentje op stedentrip, maar wel voor het eerst naar een stad waar op dat moment een meubelbeurs en designfestival was. Vijf dagen Stockholm in het vooruitzicht en visitekaartjes op zak.

Als je al eerder in een stad bent geweest en geïnteresseerd bent in architectuur en ontwerpen, heb ik een enorme tip: koop een boekje van Wallpaper. Mijn ervaringen is dat je de toeristische hotspots overslaat en de stad induikt, op zoek naar de mooiste plekken en voorwerpen met tussendoor goed eten en gezellige koffie. Je gaat tenslotte naar een stad om de stad te ontdekken toch?

Stockholm Design Week / Stockholm Furniture Fair

De Stockholm Design Week bracht me op gekke plekken die voor de gelegenheid als galerie waren ingericht en bij galeries die hun gebruikelijke werken combineerden met werken die zij op een ander moment niet zouden tonen. Leuker nog waren de gesprekken over de Intratuintrend om schilderijen op te hangen in de tuin die niet begrepen wordt in het wijdse Zweden, maar ik ineens begreep. Of over het Nederlandse woord ‘sowieso’ dat in Zweedse oren zo grappig klinkt. Over het belang van de grote eettafel in Zweden en hoe die ook steeds terugkomt in mijn ontwerpen.

Mijn mooiste moment was het feestje in een leegstaand theater. Met werk van beginnende ontwerpers in het midden van de zaal, een dj in de hoek, een bar met gratis bier in de andere, en daartussen allerlei creatievelingen die in gesprek waren over de ontwerpen die zij zagen.

Stockholm Design Week / Stockholm Furniture Fair

De Stockholm Furniture Fair gaf me de kennis die ik wilde hebben over de ontwerpen uit Skandinavie en de Baltische staten. Veel groot en log landelijk, veel warme grijstinten en heel veel felle kleuren. De natuurlijke producten worden veel toegepast. Er was veel aandacht voor de verbinding tussen binnen en buiten. Ik zag opvallend veel meubels voor kantoortuinen, flexplekken en thuiswerkplekken. Maar het meest in het oog springend was de aandacht voor de identiteit van de landen en hoe dat verbonden wordt aan meubelontwerp en architectuur.

Stockholm Design Week / Stockholm Furniture Fair Stockholm Design Week / Stockholm Furniture Fair

Als kers op de taart volgde ik een lezing -in het Zweeds, het is gelukt- over de inrichting van winkels en hoe dat van belang is voor het voortbestaan. Is je winkel selfie-worthy?

Een algemeen verhaal om mee te beginnen. Ik werk de verschillende aspecten de komende tijd uit!

Stockholm Design Week / Stockholm Furniture Fair

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *