Ik <3 Wonen


Kent u Jambers nog? Overdag is zij…, maar als de gordijnen dichtgaan…

Ik zal het programma nooit halen. Alleen al omdat het al jaren uit de lucht is, maar ook omdat mijn gedaantewisseling niet zo excentriek is. Vind ik.

Genieten van Taart - the joy of coming home

 

Overdag draag ik mijn steentje bij aan een prettige leefomgeving. Al die opgebroken straten, informatie avonden waarop verteld wordt dat de parkeerplaatsen verschuiven en er nog meer bomen in de straat komen of die eindeloze reeks huis-aan-huisberichten? Ja, dat vind ik leuk. Want ondanks alle overlast, is dat in grote lijnen de manier om onze openbare ruimte zo in te richtend dat het past bij de samenleving die we nu zijn of in de toekomst zullen worden. Geen inrichting die allang uit de tijd is, maar een die voorbereid is op de komende 30 jaar en waar jullie graag zijn. De beleefbare openbare ruimte. Ooit van gehoord? Ik ook pas toen ik het opschreef, maar het is de kern van mijn drijfveer.

 

Maar wat gebeurt er dan als de gordijnen dichtgaan? Geen idee, ik slaap met de gordijnen open en alleen een slaapkamer op de begane grond en aan de straatkant is een goede reden om ze te zien als meer dan aankleding van een raam. Dat neemt niet weg dat er iets veranderd. In mijn “vrije tijd” trek ik mijn drijfveer door de woningen in. Als straks buiten alles lekker beleenbaar is, is het ook wel fijn als het thuis niet onaangenaam voelt. Ik snap daarom ook niet waarom de verbinding van buiten en binnen in de meeste ontwerpen gaat over de tuin aan de achterzijde. We hebben allemaal (min of meer) bewust gekozen voor onze woonplaats. Woon je in een stad? Aan een doorgaande weg? Of juist aan een landweggetje buiten een dorpje? Dat is een interessante keuze. Je kiest zowel voor de plek waar je huis staat, als de vorm van je huis en de inrichting.

Vuur - the joy of coming home

 

Beleefbaar wonen. Ik wil het graag. Het was de reden om Planologie te studeren en later om een avondopleiding Interieurontwerp te doen. Het is de reden om een huis niet te zien als op zichzelf staand element, maar de context mee te nemen en een totaal plaatje te ontwerpen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *