Golvend Groen


Welkom - the joy of coming home

De laatste jaren zien we een toename van groen in de woninginrichting. De kleur effen op de muur, zoals bij mij thuis, of een botanische print in een lijst of op behang. Maar ook kamerplanten zien we steeds vaker terugkeren in ontwerpen en in de tijdschriften. Het is geen revival van een oude trend, het is een van de pieken in de golfbeweging.

Planten in huis waren heel gewoon rond 1900 en in de jaren 60. Zelf heb ik een kamerplantenboek uit de jaren 60. De foto’s waarop ook stukjes van de woonkamers te zien zijn, zijn heerlijk, maar de omschrijvingen van de planten en hoe je ze moet verzorgen is uitgebreid en authentiek. Het boek vangt het tijdsbeeld.

In de jaren 80 en 90 zijn we juist verwijderd van de natuur. Het aantal leden van natuurorganisaties nam sterk af, onze interieurs werden strak en wit. De zakelijkheid deed haar intreden, met geld als uitgangspunt. Nieuw was dat niet, want in de jaren 50 meldden bosarbeiders het aan de boswachter als zij dagjes mensen hadden gezien. De mens in het bos was een uitzondering.

Eind jaren 90, rond de eeuwwisseling, nam de interesse in en aandacht voor de natuur weer toe. Begrippen als ‘gat in de ozonlaag’ en ‘zure regen’ horen we nu nooit meer, maar beheersten toen het acht uur journaal (ok, lichtelijk overdreven misschien). Tegelijk nam de interesse in verre reizen toe. In het interieur doen de kleur groen en de planten voorzichtig een paar stappen, vergezeld door maskers, tafel en stoffen uit verre landen of de wereldwinkel.

Vandaag de dag is de natuur om de hoek. Het individualisme is gebleven, autonomie en creativiteit zijn belangrijke waarden. We gaan de natuur in om onze levensvragen te stellen, de rust te zoeken die ruimte geeft voor inspiratie en om te praten met dierbaren. Tegelijk brengen we de natuur weer dichterbij. In ons interieur, in de kunst en in de mode.

Terwijl we traditioneel huizen bouwen voor de langere termijn, laat de natuur juist zien dat veranderen mag. Dat het er bij hoort. In Scandinavië hebben mensen zomer- en wintergordijnen om mee te gaan met de seizoenen. In Nederland wisselen we de kussentjes op de bank. In Amerika neemt Tiny Living grootse vormen aan als manier om met de natuur mee te bewegen en voor de natuur te zorgen.

Mobilia @ Inside Design Amsterdan 2013 - the Joy of Coming Home

— Origineel gepubliceerd op Interieur Inspiratie

Bewaren

Bewaren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *