Een moodboard maken


Een moodboard, of sfeerbeeld, kiezen of maken lijkt zo simpel. Vergis je niet. Als je echt iets wilt doen met het moodboard zijn er een aantal zaken om op te letten.

 

Kies je randen bewust

Recht afgesneden plaatjes geven aan ander beeld dat gescheurde plaatjes. Misschien wil je rechte vormen of juist meer rondingen. Of je weet het nog niet zeker en jouw gescheurde randen staan daar symbool voor.

Door afbeeldingen te laten overleggen geef je de connectie tussen de afbeeldingen aan. Door een kader te trekken laat je zien dat alles wat daartussen valt, bij elkaar hoort. Je brengt een structuur aan waardoor je moodboard leesbaar is.

 

De achtergrond

Ook met de achtergrond geef je een boodschap. Een lichtgrijze achtergrond is het meest neutraal, een witte komt goedkoop over. Zorg in ieder geval dat je kader als rechte lijn om de verzameling afbeeldingen heen zit, bij een rafelrand speelt de achtergrond een grotere rol in de boodschap die je vertelt.

 

Wat doe je niet?

Plaats geen concrete voorwerpen op je moodboard die te maken hebben met de ruimte die je gaat verbouwen of inrichten. Een stoel met blauwe bekleding staat voor jou wellicht symbool voor de stijl of de kleur blauw. Tegelijkertijd geeft het de boodschap dat je exact die stoel wilt hebben. Zoek in zo’n geval dus even verder naar een ander plaatje met die kleur blauw.

Plaats geen tekst op je collage. Het oog van degene die kijkt gaat dan naar de tekst, terwijl de plaatjes of de verzameling van plaatjes zoveel meer zeggen dan een quote.

Plak je vel niet te vol! Hoe voller of chaotischer, hoe minder het duiding geeft aan je project.

 

Laatste tip

Werk met kleuren ton-sur-ton en zorg dat je donkerste plaatje rechts onderaan zit. Zo leid je het oog van de lezer door je moodboard heen en vergroot je dus de leesbaarheid.

Moodboard

Moodboard

Moodboard

Moodboard

Beelden: 1 & 2 zijn eigen beelden, 3 van Sarah Hogan en 4 van Kathy Kuo.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *