Amsterdam in one day


Een dagje Amsterdam, deels als toerist in eigen land en deels als interieurontwerper, stond hoog op mijn verlanglijstje voor de zomervakantie in eigen land. Op de allerlaatste dag maakten we het alsnog waar. Het werd een lange, leuke, intensieve dag. Het beste van Amsterdam op dit moment in een dag.

Wandelroute Amsterdam -- the Joy of Coming Home9.00 uur — Oef, dat was vroeg voor een zondagochtend. En dan regent het ook nog op het Waterlooplein. Beide zullen de pret van een wandeling over De Plantage niet drukken. De verschillende architectuurstijlen op de Plantage Middenlaan en de Muiderpoort geven een mooi kijkje in de geschiedenis van de wijk. De oude kazerne en de pakhuizen langs het water zijn omgebouwd tot appartementen, modern maar met overduidelijke hints naar het verleden. In de Henri Polaklaan sluiten we het rondje met het hoogtepunt, in deze straat is het beste te zien hoe monumentale bomen en dito architectuur in deze buurt samen gaan.

Verse groentesap bij Droog Amsterdam -- the Joy of Coming Home10.30 uur — We drinken een erg gezond groentesapje bij Droog en gaan op ontdekkingstocht door het hele gebouw. Het restaurant, de kunsttuin, de kleding, de museumstukken en de winkel. In een woord Prachtig. De gekoppelde oude panden, de ruime opzet en opgeruimde witte inrichting combineren prettig met de vele indrukken die je krijgt.

12.15 uur — Het Rijks is eindelijk weer open. Ik reserveerde een rondleiding over de geschiedenis van het gebouw. In een uur hoorden we hoe het eerste doelgericht gebouwde museum en toen grootste gebouw van Nederland is gebouwd, welke twisten er waren tussen de architect en het koninklijk huis en waarom de Nachtwacht pas na lange omwegen door het gebouw werd gehangen in de speciaal voor het schilderij ontworpen kamer waar het nu hangt. Natuurlijk vertelde de gids ook over de recente verbouwing en renovatie, maar eerlijk gezegd… dat verhaal had ik de afgelopen tijd al een paar keer gehoord.

Los van elkaar liepen we na de rondleiding langs de kunst. Ik koos voor de nieuwe collectie 1900 – 2000, de periode 1600 – 1700 en alles wat ik onderweg tegenkwam. Een beetje suf gekletst door de rondleiding en wetend dat buiten de zon inmiddels lekker scheen, werd het een kort rondje.

Detail Nachtwacht in Rijksmuseum Amsterdam -- the Joy of Coming HomeRijksmuseum Amsterdam -- the Joy of Coming Home14.45 uur — Met een hotdog in de hand en via een aantal leuke winkeltjes lopen we naar Friday Next en The Frozen Fountain voor meer interieurdesign. De combinatie van meubels, accessoires voor in huis en leuke cadeaus is er steeds vaker. Friday Next combineert dit ook met de mogelijkheid om koffie te drinken zonder dat het rommelig of geforceerd wordt. Interieurwinkel en cafeetje in een, voor mij is dat een ideale plek.

The Frozen Fountain is daarentegen vooral een winkel om te kijken. Designmeubels die niet misstaan in het Stedelijk Museum, met bijbehorende prijzen, staan dicht op elkaar in twee smalle donkere panden. Erg leuk om de ontwerpen uit de bladen aan te kunnen raken, maar geen winkel om wekelijks te bezoeken voor inspiratie.

The Frozen Fountain Amsterdam -- the Joy of Coming Home16.15 uur — In de binnentuin van hotel The Dylan bestellen we een kopje koffie met een taartje. Poepie chique, maar wel een rustige en groene plek om even te ontsnappen aan het gezellige geweld van de stad en op adem te komen van de indrukken die we tot nu toe opdeden.

17.00 uur — The Pin Gallery is een pop up museum dat slechts een week heeft bestaan. Acht Nederlandse vrouwen met veel, heel veel, volgers op Pinterest kozen hun allermooiste pins uit en lieten die zien als waren het schilderijen. Het makkelijke, dagelijkse pinnen werd zo getransformeerd tot kunst dat het waard is aandachtig naar te kijken.

The Pin Gallery Amsterdam -- the Joy of Coming Home18.00 uur — We lopen via Cos en Contemporary Department Store Options! naar het station. Niet om al naar huis te gaan, het is nog veel te vroeg. We lopen er door en stappen op het pontje. In de oude toren van Shell eten we een simpele maaltijd en duiken met een boek op de banken.

21.15 uur — Een museum over films vind ik niet zo interessant. Een film wil ik beleven, net als een gebouw. Daarom kijken we de Deense film Kapringen in het Eye. De film draait in, een bijna lage, zaal 1. De zaal die boven de entree ‘zweeft’. Het is een indrukwekkend film, het beeld is loei scherp, het geluid vol en de stoelen zitten lekker.

Eye Amsterdam Interieur zaal 1 -- the Joy of Coming Home23.30 uur — Na een lange dag ploffen we in de trein die ons naar huis brengt. De allerlaatste dag van mijn zomervakantie was een sprookje.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *